زردچوبه

کورکومین ، ماده فعال زردچوبه در درمان بیماری های مختلف مانند سرطان، آلرژی ها، آلزایمر ، آب مروارید، کولیت اولسراتیو، بیماری کرون و بیماری های قلبی عروقی، موثر است. آزمایش هایی که در سال ۲۰۰۴ میلادی بر روی موش ها انجام شده است، نشان داده که یکی از متابولیت های “کورکومین” به نام “تتراهیدروکورکومین” به دلیل خواص آنتی اکسیدانی، مدت عمر را ۱۲ درصد، افزایش می دهد. یکی از بیماری هایی که زردچوبه در بهبود آن موثر است، آسم است؛ به این صورت که کورکومین، ترکیب فعال ابتدایی در پودر ریشه زردچوبه، سبب آزاد شدن “هیستامین” از “ماستسل ها”می شود و به دلیل نقشی که هیستامین در افزایش التهاب و تنگ شدن عضلات صاف در مبتلایان به آسم دارد، یک ماده غذایی مفید برای مبارزه با آسم به شمار می رود. خواص مفید کورکومین برای مشکلات پوستی از جمله آکنه و پسوریازیس در مقایسه با دارونماها نیز ثابت شده است. از آنجا که “کورکومینوئید”، ماده اصلی در زردچوبه به علت دارا بودن خواص ضد التهابی در درمان آرتروز و آرتریتروماتوئید مفید است، می توان روز را با نوشیدن یک فنجان چای زردچوبه آغاز کرد. کورکومین قادر به شناسایی سلول های سرطانی و از بین بردن آنها در فرآیندی به نام “آپوپتوز” است، همچنین ترکیبات موجود در زردچوبه مانع از تشکیل “نیتروزامین ها” و “آفلاتوکسین” می شود که عامل ایجاد سرطان هستند. “هیپرتروفی” قلب ( بزرگ شدن غیرطبیعی قلب ) با افزایش خطر فشارخون بالا و حمله قلبی همراه است و “کورکومین” نیز سبب پیشگیری و معکوس کردن فرآیند این بیماری می شود. عامل زخم های گوارشی و حتی سرطان معده است و زردچوبه سبب کشتن ” (H.P) هلیکوباکتر پیلوری ” این باکتری می شود، البته زیره سبز، زنجبیل و فلفل نیز موثر هستند، اما اثر زردچوبه از آنها بیشتر است. زردچوبه همچنین باعث تاخیر در ایجاد بیماری “کاتاراکت” می شود و به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی قوی و مهار تشکیل پلاک بتاآمیلوئید، از بروز آلزایمر جلوگیری می کند. دلیل شیوع پایین آلزایمر در هند، مصرف ادویه کاری است که در آن زردچوبه وجود دارد. منبع: “وب دا” دانشگاه علوم پزشکی شیراز- کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی